Relatietherapie

In de haptotherapeutisch begeleiding van problemen in de relatie gaat het om de affectivteit: om de gevoelens voor elkaar. Hoe gaan jullie met je eigen gevoelens en die van de ander om? Is er genoeg ruimte voor allebei? Is er ruimte voor zwijgen en praten? Is er ruimte voor de eigen verlangens, voor de verlangens samen?
Relatietherapeut Zwolle

Verbinding met jezelf en met elkaar

Tijdens de relatietherapie in Zwolle gaan we op zoek naar de verbinding met jezelf en met elkaar. In een relatie komen alle vormen van verbinding voor: heel dicht op elkaar, bij elkaar en ook los van elkaar. En alle tussenstukjes: hoe nader je elkaar en hoe neem je weer wat afstand? Kun je je eigen grenzen goed aangeven? Kun je jouw eigen verlangen naar intimiteit aangeven? En hoe ga je om als dat, zoals in iedere relatie, niet altijd met elkaar overeenstemt?
Van belang is dat je in verbinding met jezelf bent en je eigen wensen en verlangens kent. Dat je in de relatie kunt en mag laten zien, waar je voor staat. Als je in de relatie jezelf kunt zien, met alles wat er is, en daar voor kunt gaan staan, dan ontstaat en contact en verbinding. Het draait om balans. Jezelf zijn en oog voor de ander hebben. Je eigen grenzen aangeven en die van de ander respecteren. Teveel contact kan leiden tot het verstikken in elkaar terwijl te weinig contact kan betekenen dat je gemis ervaart. Behalve door gesprek wordt de relatieproblematiek verhelderd aan de hand van ervaringsoefeningen. Deze oefeningen maken duidelijk hoe jullie met elkaar omgaan en welke andere mogelijkheden er zijn.