Haptotherapie

Haptotherapie helpt je om je weer bewust te maken van je gevoelens. Je leert contact te maken met je eigen gevoel om met dat eigen gevoel weer verbinding te leggen met anderen en de wereld om je heen. Zonder dat je zelf hoeft te verliezen. Zonder daarbij je grenzen te passeren of je te hoeven aanpassen aan anderen. Je eigen gevoel geeft je een eigenheid die je kunt inbrengen in het contact in plaats van het te verbergen. En zo ontstaat vaak een verbinding die een goed gevoel geeft, die interessant is, die boeiend is en speels.

Haptotherapie bal

Hoe werkt het?

De therapie werkt door je in herinnering te brengen wie je bent. In de ontmoeting in de therapie, in het hier en nu worden de eigen patronen voelbaar gemaakt die je hebt ontwikkeld om in het leven overeind te blijven. Dat zijn (bijna) altijd patronen die in het verleden nuttig en bruikbaar zijn geweest als verdediging. Bijvoorbeeld tegen ondraaglijke pijn of verdriet. In de veiligheid van haptotherapie kun je die verdediging leren kennen zodat je kunt uitproberen hoe het is om je maskers en pantsers los te laten. Vaak komen dan de oude emoties weer voelbaar aan de oppervlakte zodat je ze kunt verkennen, beschouwen en in een zachte mildheid voor jezelf aanvaarden. Zodat ze met een eigen plek deel uit kunnen gaan maken van jouw ervaring, jouw inzichten, en jouw unieke levensperspectief.

Experimenteren met nieuwe patronen

Haptotherapie is ook bedoeld om te experimenteren met nieuwe patronen. Op basis van contact met je gevoel, dat een heldere en open plaats heeft in je denken, kun je nieuw gedrag uitproberen. Eerst nog in de experimenteerruimte van de therapie, en op eigen tempo naar keuze in de wereld van relaties, familie, werk en alle plaatsen waar je jezelf wenst te laten zien. De gevolgen van dit groeiproces zijn, dat je weer in contact komt met je eigen gevoel en levenslust. Het vertrouwen in jezelf neemt toe en je draag- en veerkracht worden voelbaar groter. De eisen die in allerlei situaties aan je worden gesteld, kun je enerzijds beter aan, terwijl tegelijkertijd duidelijk ervaart wanneer het je teveel is. Je voelt de beweging ook die maakt dat je een situatie wilt verlaten of vermijden. Zo ben je beter in staat keuzes in je leven te maken.