Werkwijze

Er zijn drie manieren om met elkaar te werken: gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraken. In alle drie de manieren staat het voelen en ervaren centraal.

Gesprekken voeren komt in bijna alle therapie voor. In haptotherapie wordt in het gesprek het gevoel centraal gesteld. Zodat je verhaal compleet wordt met alle gevoelens die deel uitmaken van jou verhaal. In onze maatschappij zijn we nog wel eens geneigd om gesprekken efficiënt en op basis van feiten te voeren. Het gevoel komt centraal te staan als er in het gesprek ruimte voor is, naar wordt gevraagd en je wordt uitgenodigd er stil bij staan. Dat levert heel andere gesprekken op.

Ervaringsoefeningen

Door ervaringsoefeningen wordt je uitgenodigd om te gaan voelen hoe je de dingen doet. Je hele lichaam is betrokken bij de dingen die je doet. In hoe je staat, loopt, nadert of wegdeinst vertelt je lichaam een heel verhaal. En dat hele verhaal zelf ervaren, helemaal je eigen lichaam zijn, is waar het in alle oefeningen om draait. Als je het gevoel achter je eigen bewegingen kent, en die kunt accepteren van jezelf, kun je gaan merken dat je vitaliteit weer terugkeert. Dat je levenslust weer voelbaar wordt in hoe je in het leven staat.

Haptotherapie

Bewust worden van je eigen gevoel

Ook in de aanraking in de therapie gaat het om het bewust worden van je eigen gevoel. Door de aanraking wordt je je bewust van je eigen lichaam en hoe dat voelt. Door met aandacht in je aangeraakte lichaam te verblijven, kun je je eigen lichaam weer helemaal in bezit nemen. Zodat je jezelf weer leert herkennen. Zodat je je weer thuis voelt in je eigen lijf. Je lichaam is de basis waarin je je hele leven verblijft. Vanuit je lichaam leef je je leven. En als je eigen lichaam weer een veilige thuishaven kan worden, dan herneem je je eigen keuze voor rust of avontuur. Je hebt met je lichaam in eigen beheer en gevoel weer een fijne en goede plek om te verblijven.